Refektarz, czyli klasztorna jadalnia, jest miejscem, w którym Goście Domu Rekolekcyjnego Alma Mater wraz z miejscową wspólnotą zakonną, spożywają posiłki. Śniadania i kolacje w refektarzu wydawane są w formie bufetu, natomiast obiady i obiadokolacje dla grup zorganizowanych oraz indywidualnych Gości przebywających w Alma Mater podawane są do stołu.
Posiłki w refektarzu klasztornym przygotowywane są w miejscowej kuchni, czyli w Jadłodajni „u Fratra”, która serwuje dania przygotowywane według tradycji zakonnej. Jadłodajnia „u Fratra” świadczy także usługi cateringowe. Jednym z miejscowych specjałów są Cysterskie O-blaty oraz wiele innych smakołyków według tradycyjnych klasztornych receptur. W tym miejscu organizowane są przyjęcia okolicznościowe: komunie, chrzciny, jubileusze.
Zobacz też: Jadłodajnia „u Fratra” – usługi cateringowe.
Zobacz też: Menu i zamówienia on-line z dowozem pod wskazany adres, bądź z odbiorem własnym.